Blog

Vysoký cukor? Cukrovka sa môže týkať aj vás

18.11.2022

Pociťujete únavu a slabosť už pri bežných úkonoch? Trápi vás často smäd? Navštevujete často toaletu? Máte sedavý spôsob života a málo pohybu? Trápia vás časté infekcie, zlé hojenie rán, svrbenie, pálenie a ženy opakované gynekologické zápaly?

Cukrovka, odborne nazývaná diabetes mellitus, sa môže týkať aj vás. Je to choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie hladiny glukózy/cukru v krvi, ako následok poruchy organizmu produkovať alebo využívať hormón inzulín. Medicínsky výraz pre glukózu v krvi je glykémia: glyc = glukóza + (h)aema = krv.  Práve Svetový deň diabetu, ktorý je 14. novembra, má ľuďom pripomenúť, aby pravidelnú kontrolu cukru v krvi nepodceňovali. Na Slovensku sa lieči viac ako 300 tisíc diabetikov a každý rok pribúda viac ako 20 tisíc novo diagnostikovaných prípadov.

Čo vlastne  cukrovka je?

Diabetes je závažné chronické ochorenie látkovej premeny, ktoré vzniká poruchou tvorby alebo nedostatkom inzulínu.Inzulín je produkovaný bunkami podžalúdkovej žľazy (pankreasu), tzv. Lagerhansove osttrovčeky.  Hlavnou funkciou inzulínu je regulácia hladiny cukru v krvi. Inzulín umožňuje, aby glukóza získaná z prijatej potravy  dostala do vnútra bunky a tam premenená  a uchovaná vo forme energie, ktorú vie organizmus zúžitkovať.

Ideálne hodnoty cukru v krvi

U každého človeka je potrebná kontrola cukru v krvi, preto sú dôležité a nevyhnutné preventívne prehliadky u všeobecného lekára. Odber je nutné vykonať nalačno, čo v preklade znamená, že by sme nemali minimálne 8 hodín pred odberom konzumovať žiadne potraviny a piť len tekutiny, ktoré neobsahujú cukor (najvhodnejšia však je čistá voda), pretože v každom jedle sa nachádzajú sacharidy, ktoré ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi.

Test, ktorým sa zisťuje správne fungovanie organizmu s nárastom hladiny glukózy sa nazýva glukózo – tolerančný test – OGTT. Test prebieha v dvoch fázach. V prvej sa odoberie krv a zistí sa hladina samotnej glukózy v krvi, ktorá by nalačno nemala presiahnuť 5,6 mmol/l. V druhej fáze sa zisťuje hodnota cukru krvi po jedle, kedy pacient vypije roztok zmiešaný s obsahom 75 gramov glukózy a 250 až 300 ml vody a následne, po 2 hodinách je vykonaný opakovaný odber, po ktorom by sa u zdravého človeka organizmus mal vysporiadať s nárastom hladiny glukózy a hladina cukru v krvi by nemala presiahnuť hodnotu 7,8 mmol/l.

Príliš veľa glukózy v krvi môže časom spôsobiť vážne problémy. Môže poškodiť oči, obličky a nervové ukončenia. Môže tiež spôsobiť srdcové choroby a mozgovú príhodu, niekedy dokonca môže byť príčinou amputácie  končatiny. U tehotných žien sa môže vyvinúť forma cukrovky, ktorá sa nazýva aj gestačný diabetes mellitus.

Tabuľka hodnôt hladiny glukózy v krvi

Hladiny glykémie v krvi po 1. fáze (hodine) po 2. fáze (hodine)
ideálna hodnota menej ako 5,6 mmol/l menej ako 7,8 mmol/l
vyššia glykémia 6 - 7 mmol/l 7,8 - 11,1 mmol/l
neuspokojivá hodnota nad 7 mmol/l nad 11,1 mmol/l
dobre kompenzovaní pacienti menej ako 7,4 mmol/l menej ako 10 mmol/l

 

Kto by mal byť testovaný na cukrovku?

V súčasnosti sa cukrovka neraz zistí pri preventívnom vyšetrení alebo pred plánovanou operáciu, keď nie sú prítomné žiadne príznaky, alebo sú veľmi mierne. Znamená to, že sa nerozvinú tak ako pri prirodzenom priebehu ochorenia. To, že pacient nemá príznaky cukrovky, neznižuje mieru jeho rizika. Samotná zvýšená glykémia, a to aj bez príznakov,  predstavuje pre neho vysoké riziko.

Pri vyšších hodnotách cukru v krvi sa vylučuje veľké množstvo glukózy do moču; glukóza na seba viaže vodu a pacient je nútený často a veľa močiť, niekedy aj 3 až 4 litre za deň. Telo sa bráni strate tekutín ich zvýšeným príjmom. Niekedy pacient pociťuje sucho v ústach, najčastejšie v noci. Na základe veľkých strát energie pacienti uvádzajú slabosť a nevýkonnosť. Niekedy dochádza k poklesu hmotnosti – chudnutiu. Veľmi často pacienti pociťujú svrbenie v genitálnej oblasti. Časté sú infekcie v močovo-pohlavnej oblasti (opakované zápaly močových ciest), ochorenia spôsobené hubami a plesňami. Prejavom sú aj nehojace sa hnisavé infekcie kože. Veľa ráz pacienta privádza k lekárovi zhoršenie zraku, najmä zhoršenie videnia do diaľky, za šera alebo dojem, že mu pred očami plávajú čierne útvary. Prejavom cukrovky je aj strata citlivosti prstov dolných končatín, pocit pálivých bolestí niektorých prstov, drobné svalové zášklby na dolných končatinách (najmä v noci), pocit chôdze akoby v ponožkách. Niekedy sa vyskytuje svrbenie. Najzávažnejším prejavom je život ohrozujúci stav, ktorý sa prejavuje až kómou, plytkým zrýchleným dýchaním v dôsledku silného okyslenia organizmu, vysokých hodnôt cukru v krvi a straty tekutín (dehydratácie).

Delenie cukrovky

Cukrovka 1. typu (diabetes mellitus 1. typu) je ochorenie, pri ktorom zanikli B-bunky, ktoré tvoria inzulín v pankrease. Veľa ráz sa prejaví po prekonanej infekcii. Telo si vytvára protilátky proti vlastným bunkám, čím ich ničí. Inzulín je nevyhnutný pre zachovanie života, preto sa tento typ cukrovky prejaví výraznými príznakmi: veľkým smädom a častým močením, závratmi a spavosťou, plytkým a zrýchleným dýchaním, čo súvisí s rozvratom vnútorného prostredia. Vyskytuje sa najčastejšie u mladých ľudí, ale aj dospelých. Objaviť sa môže náhle a má tendenciu sa rýchlo zhoršovať.

Zvláštnym typom diabetu je LADA diabetes – latentný (skrytý) autoimunitný diabetes mellitus dospelých. Charakterizuje ho postupný zánik B-buniek a potreba inzulínovej liečby v neskoršom období života.

Gestačný diabetes mellitus  vzniká počas ťarchavosti (tehotenská, gestačná cukrovka). Objavuje sa približne u 3 % ťarchavých žien v dôsledku hormonálnych zmien. V súčasnosti všetky tehotné ženy absolvujú záťažový test glukózou, ktorým sa ochorenie zistí. O tomto type cukrovky hovoríme vtedy, ak je glykémia nalačno viac ako 5,6 mmol/l a 2 hodiny po záťaži viac ako 7,8 mmol/l. Vyššia hodnota glykémie predstavuje riziko pre plod aj pre matku. Pre matku sa zvyšuje riziko vzniku cukrovky v neskoršom období na úrovni 70 %.

Čo spôsobuje cukrovku 1. typu?

Akonáhle váš imunitný systém zničí tieto pankreatické bunky, vaše telo už nedokáže produkovať dostatok hormónu inzulín na reguláciu hladín glukózy v krvi. To znamená, že bude potrebné užívať doplnkový inzulín, počnúc časom, keď vám diagnostikujú cukrovku 1. typu, až po zvyšok života.

Medzi rizikové faktory patria:

  • rodinná anamnéza cukrovky
  • určité genetické predispozície, ktoré ovplyvňujú proces, akým vaše telo produkuje alebo využíva inzulín
  • zdravotný stav, ako je cystická fibróza alebo hemochromatóza
  • vystavenie určitým infekciám alebo vírusom, ako je cytomegalovírus mumpsu alebo rubeoly

S cukrovkou 1. typu je spojených množstvo závažných zdravotných komplikácií vrátane:

  • diabetickej retinopatie (poškodenie malých krvných ciev vo vašich očiach)
  • diabetická neuropatia (poškodenie nervov)
  • diabetická nefropatia (poškodenie obličiek)
  • zvýšené riziko srdcových chorôb a mŕtvice

Cukrovka 1. typu si vyžaduje významné zmeny životného štýlu, aby ste ju udržali pod kontrolou, ako napríklad:

  • časté testovanie hladiny cukru v krvi
  • starostlivé plánovanie jedla
  • denné cvičenie
  • užívanie inzulínu a iných liekov podľa potreby

Prečo sa testujú autoprotilátky?

Pri laboratórnej diagnostike vám vyšetríme aj špeciálne 3 druhy autoprotilátok pri diabete. Zistíte, či je váš diabetes typu 1. Výskyt týchto autoprotilátok je pri 2. type diabetu veľmi ojedinelý.

Cukrovka 2. typu (diabetes mellitus 2. typu) sa vyskytuje najčastejšie. Vzniká v dospelosti, ale v súčasnosti postihuje aj mladších ľudí. Trpia ňou osoby najmä s vyššou telesnou hmotnosťou a sedavým spôsobom života. Veľmi často sa vyskytuje u pokrvných príbuzných (matka, otec, súrodenci, tety, strýkovia). Jej príznaky nie sú výrazné, ochorenie prebieha dlhé roky bez akýchkoľvek známok. Veľmi často sa prejaví až závažnými komplikáciami. Mnohokrát jej predchádza hraničná glykémia nalačno, porucha glukózovej tolerancie a cukrovka zistená počas ťarchavosti.

Diabetes 2. typu je často miernejšia forma cukrovky ako cukrovka 1. typu. Napriek tomu môže cukrovka 2. typu stále spôsobiť veľké zdravotné komplikácie, najmä očí, nervov a obličiek (podobne ako 1. typ). Rovnako ako typ 1, aj diabetes typu 2 zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice.

Čo spôsobuje cukrovku 2. typu?

Cukrovka 2. typu je dlhodobé a postupujúce ochorenie, pri ktorom postupne zaniká funkcia a počet B-buniek. V súčasnosti nepoznáme žiaden liek, čo by dokázal bunky obnoviť alebo plne im vrátiť funkciu. Lieky, ktoré máme k dispozícii, dokážu korigovať priebeh ochorenia, znižovať výskyt komplikácií, ale predpokladom úspechu je spolupráca pacienta. Tá  – tá spočíva v racionalizácii životného štýlu, teda v diéte, znížení hmotnosti a pohybe. Pacient svojím aktívnym prístupom k liečbe výrazne spomaľuje priebeh ochorenia. Štúdiom skupín s vysokým výskytom cukrovky sa zistilo, že hlavným činiteľom okrem dedičnosti je kombinácia veľmi malej telesnej aktivity s konzumáciou veľkého množstva vysoko kalorickej stravy nevhodného zloženia, čo spôsobuje tučnotu značnej časti ľudí žijúcich týmto spôsobom života.

Pri cukrovke typu 2 pankreas zvyčajne produkuje určité množstvo inzulínu. Ale buď vyprodukované množstvo nestačí pre potreby tela, alebo sú voči nemu bunky tela odolné. To sa nazýva inzulínová rezistencia, ktorá sa vyskytuje predovšetkým v tukových, pečeňových a svalových bunkách. Keď glukóza nemôže vstúpiť do buniek, hromadí sa v krvi, čo môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. V laboratórnej diagnostike je vyhodnocovaný parameter HOMA, čo je index inzulínovej rezistencie a je súčasťou balíčka vyšetrení CUKROVKA,

Medzi rizikové faktory patria:

  • Rodinná anamnéza s cukrovkou 2. typu
  • obezita
  • fajčenie
  • nezdravá strava
  • nedostatok pohybu, sedavý spôsob života
  • niektoré lieky, vrátane liekov proti záchvatom a liekov na HIV.

Čo sa stane, ak je hladina glukózy v krvi príliš nízka?

Hypoglykémia je stav, ak je glykémia (hladina glukózy, t. j. cukru v krvi) príliš nízka – vzniká vtedy, keď hladina glukózy v krvi klesne pod 3,1 mmol/l.

Hypoglykémiu mávajú diabetici liečení inzulínom, ale môže nastať aj u pacientov liečených tabletami (perorálnymi antidiabetikami zo skupiny derivátov sulfonylmočoviny). Diabetik s dobre regulovanou cukrovkou ju zvyčajne ľahko rozpozná a rýchlo a správne lieči. Niektorí diabetici však príznaky hypoglykémie nepostrehnú. Neliečená hypoglykémia môže vyústiť až do poruchy vedomia, hypoglykemickej kómy a smrti.

Každý diabetik by mal mať pri sebe sladký nápoj, tablety hroznového cukru alebo iný zdroj rýchlo pôsobiaceho cukru (napr. cukor, piškóty, keksy, ovocie atď.).

Príčinou hypoglykémie je podanie nadmerného množstva inzulínu alebo tabliet (perorálnych antidiabetík), väčšia športová alebo iná fyzická záťaž, málo jedla, jeho neskorší príjem alebo úplné vynechanie, požitie alkoholu, zmeny v dávkovaní inzulínu, prípadne aplikácia inzulínu do namáhanej končatiny (napr. do nohy pred cvičením).

Čo sa stane, ak sa mi hladina glukózy v krvi príliš zvýši?

Vysoká hladina glukózy v krvi sa nazýva hyperglykémia. Medzi príznaky, že hladina glukózy v krvi môže byť príliš vysoká, patrí:

  • pocit smädu
  • pocit únavy alebo slabosti
  • bolesti hlavy
  • častá potreba močenia
  • rozmazané videnie
Komplexnú laboratórnu diagnostiku balíčka vyšetrení CUKROVKA pre samoplatcov môžete absolvovať kedykoľvek to vám vyhovuje. Nemusíte čakať na termín u špecialistu a preventívne laboratórne vyšetrenie vám urobíme bez výmenného lístka s doručením výsledku do 3 - 4 pracovných dní.